Papirni recepti odlaze u prošlost, na području BPK-a Goražde uvedeni eRecepti

Od 1. februara u zdravstveni sistem Bosansko-podrinjskog kantona Goražde uvedena upotreba eRecepata. Stari sistem propisivanja lijekova, zamijenjen je modernim i elektronskim načinom propisivanja, izdavanja i kontrole lijekova.

Osiguranici će uvođenjem eRecepta osjetiti brojne benefite, počev od toga da više neće biti potrebe za odlascima ljekarima po redovnu terapiju. Ljekari će lijekove propisivati na eReceptu i automatski prosljeđivati prema apotekama. Osiguranici će svoju redovnu terapiju podizati u ugovornim apotekama. Recept ostaje aktivan 15 dana od dana izdavanja, i u tom periodu osiguranici mogu preuzeti lijek.

Ovo je veliki korak u zdravstvu, samim tim što naši osiguranici više ne moraju odlaziti u zdravstvene ustanove da preuzumu recepte, nego će isti biti obaviješteni da je recept u apoteci gdje će moći odmah i preuzeti neophodne lijekove.

Zavod zdravstvenog osiguranja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde će nastaviti iznalaziti nove modalitete za olakšavanje svih procedura iz svoje nadleżnosti, ali i proširenje obima prava naših osiguranika, jer mi smo tu isključivo zbog njih.